Gedoe

Ik zie dat mannen, naarmate ze ouder worden en een bepaalde leeftijd bereikt hebben, meer ondernemend worden. Ze komen erachter dat ze bepaalde dingen nu moeten doen, anders komt het er niet meer van. Denk aan gitaar spelen, motorrijden, een opleiding gaan volgen, leiding gaan geven, een tatoeage zetten etc. Het lijkt wel of ze ineens veel meer plannen, energie en ambitie hebben dan daarvoor. Waarschijnlijk zijn die wel hetzelfde gebleven, maar het besef dat het nu moet gaan gebeuren is er opeens. Ze gaan nu ‘pieken’.

Vrouwen daarentegen hebben juist het omgekeerde: Zij vinden het allemaal wel best nu. Het hoeft niet meer zo nodig. Ze willen comfort, rust e.d. Zij hebben daarvoor al gepiekt met o.a. studie, werken, zorgen voor de kinderen, het huishouden runnen, het er leuk uitzien, sporten. Voorbeelden: Als vrouwen ouder worden zullen ze vaker voor een caravan, huisje of hotel kiezen dan voor een tent. Op de fiets komt een elektromotor. Ze beginnen niet meer aan een pittige opleiding en die promotie laten ze ook liever aan zich voorbijgaan, want dan moeten ze full time blijven werken. Als het kan niet meer naar een popconcert, vanwege het parkeren en het moeten staan. Verjaardagen worden minder vaak gevierd, het haar wordt praktisch kort geknipt en natuurlijk grijs gelaten, hoge hakken verdwijnen.

Vrouwen van rond de vijftig gebruiken erg vaak het woord: gedoe. De bovenstaande voorbeelden zijn een gedoe geworden. Jongeren en mannen gebruiken zelden het woord gedoe (of het moet gaan over de zes sierkussens die op het bed liggen en die ze er iedere avond voor het slapengaan af moeten halen). Let maar eens op. En dan kan rond deze tijd de overgang beginnen of al begonnen zijn. Deze kan diverse lichamelijke klachten veroorzaken en gaat vaak gepaard met stemmingswisselingen.

Kortom, het is dus een hele lastige situatie in relaties tussen man en vrouw, dat de ene al gepiekt heeft, rust/comfort wil en mogelijke overgangsklachten heeft, terwijl de ander juist gaat pieken. De man kan zich geremd voelen en neemt daarom soms drastische maatregelen.

Het is een meerwaarde voor vrouwen om zich hiervan bewust te worden. Als de man het idee krijgt dat hij niet geremd wordt en dat hij niet zijn partner hoeft te verlaten om zijn dromen te verwezenlijken, zal hij dat wel zo prettig vinden. De tip is dus niet alleen het woord gedoe te vermijden, maar het hele gevoel van het is teveel gedoe te negeren en niet te snel voor comfort, gemak, gezapigheid et cetera te kiezen. Verzin en plan leuke/verrassende/nieuwe dingen om met elkaar te gaan doen. Dit kan in hele kleine dingen zitten, zoals met stokjes Chinees eten in plaats van met bestek en er sake bij schenken. Blijf zorg besteden aan je uiterlijk. En als hij dan over zijn plannen vertelt dat hij zijn baan op wil gaan geven om een jaar lang te gaan zeilen, verklaar hem dan niet meteen voor gek. Hoor hem aan en laat hem maar een tijdje met het idee stoeien. Vaak zal hij er dan zelf achter komen dat dat niet haalbaar is. Als jij het hem verboden hebt, ben jij de oorzaak van het niet verwezenlijken van zijn droom.

Klik hier om terug te gaan naar de coachingstools