Geluk: 9 tips

Geluk is waar we het uiteindelijk allemaal voor doen. Iedereen is op zijn eigen manier altijd op zoek naar geluk. Sommige mensen denken dat ze werken en leven voor geld, beroemdheid of luxe. Uiteindelijk zijn dit echter allemaal middelen om het doel te bereiken.

Ik vergelijk mezelf vaak met Madonna, een vrouw die ik zeer bewonder. Op de gelukschaal van 1 tot 10 geeft ik mezelf een 8,5. Mijn leven is niet perfect. Zo zou ik graag mijn vader nog gehad hebben, zou ik het liefst in een warm land willen wonen, zou ik super slank willen zijn en toch alles willen kunnen eten, zou ik nooit meer vroeg op willen staan en zo kan ik nog wel even doorgaan, maar over het algemeen ben ik toch wel heel tevreden met mijn leven.

Ik vraag me af als Madonna zichzelf een cijfer moest geven, of dit ook een 8,5 zou zijn. Stel even dat zij zichzelf nog gelukkiger prijst en zij zichzelf een 9 geeft en ik vergelijk mezelf met haar. Dan denk ik: Wat moet zij een hoop moeite doen voor die 9. Zij moet optreden, daarvoor repeteren, er altijd goed uitzien, heel veel trainen op een dag, acteren, boeken schrijven, iedere keer nieuwe clips maken en nieuwe looks creëren, jong blijven etc., etc. Ik hoef eigenlijk alleen maar op de bank te zitten met de kat op schoot, de afstandsbediening van de tv in mijn hand, de telefoon binnen bereik en een pot thee erbij. Ik hoef niet in de spotlights te staan, ik hoef niet de beste te zijn, ik hoef niet alles te kunnen en dat aan de wereld te laten zien, ik hoef geen tien huizen te hebben, ik hoef er niet altijd als twintig uit te blijven zien. Wie is nu het beste af?

Mijn tips voor een gelukkig(er) leven zijn:

Geluk dwing je af. Bijvoorbeeld: Je hebt een baan waarmee je niet happy bent. Je bent altijd bezig met het halen van deadlines en targets. Het gaat niet meer om de mensen, maar om het geld. Klaag dan niet alleen over je baan, maar ga solliciteren en als je niet de juiste papieren hebt voor die andere baan, ga ze dan halen. Voor baan kun je ook invullen, relatie, je figuur, je woning enz.

Kijk naar wat je wel hebt en niet naar wat je niet hebt. Heb je geen vaste partner dan mis je mogelijk de geborgenheid, het altijd iemand hebben om ergens mee naartoe te gaan, de vertrouwdheid, het ophalen van de herinneringen aan jullie vakanties, het kennen van elkaar gewoontes etc. Als je een vaste partner hebt zou het zomaar kunnen dat je de spanning mist van het daten, van het je best moeten doen en je af te vragen of hij/ zij nog zou bellen, het op een roze wolk zitten, de eerste kus, etc. Je kan het nooit allebei hebben en het gras lijkt altijd groener aan de andere kant. Bedenk dat degene aan de andere kant weer naar jouw groene veldje zit te kijken.

Zoals Cruijff al zei: ‘Ieder voordeel heeft een nadeel en omgekeerd.’ Deze lijkt op de vorige. Veel mensen zijn in deze tijd werkloos en dat is zeker geen pretje. Maar vaak idealiseren zij nu het hebben van een baan en vergeten zij het vroege opstaan, de files er naartoe, de werkdruk, de vermoeidheid ’s avonds en in het weekend, de weinige vrije tijd, het koken als je thuiskomt na een werkdag, de lastige chef enz. Mijn tip is, dat als het is zoals het is en het niet binnen je invloedssfeer ligt om het te veranderen (of nog niet), kijk dan naar de voordelen. De nadelen zijn er ook, maar het daarnaar kijken gaat je niet gelukkiger maken. Ook hier kan je allerlei andere zaken invullen voor werkloos zijn.

Keuzes hebben gevolgen. Jij hebt op een bepaald moment in je leven een bepaalde keuze gemaakt, met de kennis die je op dat moment had. Je hebt bijvoorbeeld in een dure tijd een huis gekocht dat nu in waarde is gezakt. Accepteer die keuze en laat het verder los. Het zit niet meer in je cirkel van invloed. Voor hetzelfde geld had die keuze wel goed uitgepakt en had je een klapper gemaakt. Je keuze was op dat moment de goede en niemand kan in de toekomst kijken. Je bent dus ook zeker geen loser.

Geluk zit hem veel meer in ervaringen dan in goederen. Met je partner, je familie, je collega’s of je vrienden zal je vaak herinneringen ophalen aan leuke feestjes, uitjes, vakanties, avondjes of situaties. Ik heb nog nooit op de bank gezeten om herinneringen op te halen aan een heel mooi horloge dat ik vroeger had, of aan de prachtige kast in ons eerste huis. Nee, als het over goederen gaat, dan is dat over de spullen die we nu hebben, maar vaker over de dingen die we nog willen hebben. Zo gauw we ze hebben zijn ze niet meer zo belangrijk.

Zorg dat je tijd hebt om te genieten van dingen. Wat heb je aan een leuk gezin, een mooi huis etc. als je helemaal geen tijd hebt om ervan te genieten. En ook als je agenda gevuld is met alleen maar leuke dingen, kan er geen tijd zijn om te genieten. Je hebt dan geen ruimte voor voor- en napret, je moet andere dingen weer laten schieten en daardoor mis je dus alweer een hoop. Geen tijd hebben om te genieten, maakt eenzaam en werkt frustrerend.

Zorg dat je mensen hebt met wie je je geluk kunt delen. In je eentje op je prachtige boot zitten, niemand hebben om aan mee te delen dat je promotie hebt gemaakt of niemand hebben om aan te laten zien dat je fantastische laarzen hebt gescoord in de uitverkoop, maakt die hele belevenis dus ook gelijk behoorlijk waardeloos. Mensen om je heen hebben die het je gunnen en die jij het omgekeerd ook gunt, dat is rijkdom.

Geven is leuker dan krijgen. Geven is een vorm van liefde verspreiden. Door te geven laat je andere mensen voelen dat je om ze geeft. Je deelt iets waardevols met een ander, iets dat je net zo goed voor jezelf had kunnen houden. Het is fijner om mensen blij te maken door te geven, dan zelf iets te krijgen. Het is leuker om een zorgvuldig uitgezocht cadeau weg te geven op de verjaardag van een goede vriendin dan zelf een cadeau te ontvangen. De blik op iemands gezicht maakt je dag goed. Geven maakt gelukkig.

Geluk zit in dit moment. Geluk zit nooit in de toekomst of in het verleden. Geluk zit in het nu. Er bestaat geen verleden geluk en geen toekomst geluk. Je ervaart het nu, of je ervaart het nu niet. Geluk is altijd hier en nu, nooit later en daar. Let er dus goed op, want voor je het weet, mis je het.

Wees tevree met kleine dingen. Met een kleine bloem die bloeit. Met de vogeltjes die zingen. Met een vlindertje dat stoeit.
Met de heldere regendruppels en de warme zonneschijn. Wees tevree met kleine dingen en je zult gelukkig zijn.

Klik hier om terug te gaan naar de coachingstools