Omgaan met nare mensen

Misschien heb je weleens gehoord van NLP. Dit staat voor neuro linguïstisch programmeren.
Ik heb deze opleiding gevolgd en ben practitioner NLP. Tijdens deze opleiding heb ik nieuwe inzichten opgedaan waar ik veel aan gehad heb. Ik wil er een paar met je delen.

Zo zegt NLP o.a.:
Het gedrag staat niet voor wie de persoon is. Accepteer de persoon, niet per se het gedrag. De betekenis van al het gedrag is afhankelijk van de context. Elk gedrag heeft een positieve intentie. Elk huidig gedrag is de beste keuze die er is.

Wat bedoelen zij daarmee en wat kan jij ermee?

Het gedrag staat niet voor wie de persoon is. Accepteer de persoon, niet per se het gedrag.
Vroeger werkte ik met iemand die ik verschrikkelijk vond. De hele persoon stond me tegen. Hij was lui, ongemanierd, hypocriet etc. Ik heb deze persoon toen nooit aangesproken op zijn gedrag, want ik had niet geweten waar te beginnen. Bovendien had ik ook geen enkele illusie dat dat iets zou veranderen. Hij was gewoon vreselijk en wat kun je daar aan doen?

Bij NLP heb ik geleerd anders naar mensen te kijken. De persoon is om te beginnen prima. Het is gedrag waar ik last van heb. Hij voldoet kennelijk niet aan mijn verwachtingen van hoe een persoon zou moeten zijn. Maar maakt hem dat een minder mens? Zijn mijn verwachtingen maatgevend? Ik ben begonnen te kijken naar wat hij wel goed deed. Zo belde hij iedere dag 2 x met zijn vrouw en was hij reuze trots op haar. Hij had best wel verstand van zaken. Hij kon goed autorijden. Zijn beheersing van de Nederlandse taal was goed. Hij droeg mooie kleren etc. Ik begon naar zijn kwaliteiten te kijken. Die waren er dus ook. Dat was al een eyeopener voor mij. Vervolgens begon ik hem beter te observeren om te zien waar ik nou eigenlijk last van had. Uiteindelijk bleek dat vooral te zitten in het feit dat hij de hele dag zijn neus ophaalde, in plaats van dat hij zijn neus snoot. Ik vond dat vreselijk vies. Met de andere onhebbelijkheden kon ik wel omgaan. Toen ik hem op het ophalen van zijn neus had aangesproken en hij dat veranderde was voor mij het grootste probleem verdwenen. Ik zal hem nog steeds niet op feestjes uitnodigen, maar op het werk kon ik daarna prima met hem door één deur. Ik gebruik nu ook veel minder vaak zinnen als: Hij was lui, ongemanierd en hypocriet. Tegenwoordig zou ik zeggen: Ik vond hem lui, ongemanierd en hypocriet. Dat is namelijk mijn overtuiging en niet zoals het daadwerkelijk is.

De betekenis van al het gedrag is afhankelijk van de context.
Als je iemand op je werk ziet lopen in een oranje t-shirt met een leeuwenkop op zijn hoofd is dat vreemd en zal je die persoon vast nakijken. Zie je die persoon hetzelfde gekleed op straat tijdens het WK, dan is dat op zijn minst normaal en waarschijnlijk leuk. Doet iemand brutaal tegen jou en je weet dat het alleen maar een vorm van groot maken is omdat de persoon heel onzeker is, dan zal je het beter begrijpen en gemakkelijker accepteren. We weten bijna nooit wat er daadwerkelijk met mensen aan de hand is en waarom ze zich gedragen zoals ze zich gedragen. Probeer je dat te realiseren als iemand bepaald gedrag vertoont.

Elk gedrag heeft een positieve intentie.
NLP gaat er vanuit dat elk gedrag van iemand een positieve intentie voor zichzelf heeft, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het gedrag van een ander ook een positieve intentie voor jou heeft. Soms is het heel lastig om je dat voor te stellen. Als je ziet dat jongelui zich misdragen in een bus door bijvoorbeeld op de banken te schrijven, te schreeuwen en andere passagiers lastig te vallen, dan zie jij daar waarschijnlijk geen positieve intentie in, terwijl zij mogelijk alleen maar bij de groep willen horen. Op het moment dat jij je echt realiseert dat die ander met zijn gedrag (het gedrag wat jij wellicht helemaal niet waardeert) een positieve intentie voor zichzelf heeft, is het veel makkelijker om milder naar die ander te kijken. Elk gedrag heeft een positieve intentie.

Elk huidig gedrag is de beste keuze die er is. In het hier en nu neem je nou eenmaal beslissingen op basis van eerdere herinneringen of ervaringen, met de kennis en de vaardigheden die je hebt. Dat wil niet zeggen dat in de toekomst, over een halfjaar of wanneer dan ook, jij nog dezelfde keuze zou maken. Alleen is het zo dat in het hier en nu, jij nog niet de ervaring van over een half jaar hebt. Die kun je dus ook nog niet gebruiken!  In het hier en nu is elke keuze altijd de beste keuze die je kunt maken, omdat je dat doet op basis van herinneringen en niet op basis van toekomstige besluiten. Als de jongelui in de bus een half jaar eerder hiervoor aangehouden waren, of de moeder van iemand lastig gevallen was door andere jongelui en daardoor een trauma had opgelopen et cetera, dan hadden zij zich nu wellicht anders gedragen.

Heb zelf ook geen spijt van beslissingen die je eerder hebt genomen maar ervaar de consequenties. Op dat moment, met de kennis van toen, met de herinneringen die je toen bezat, met je toenmalige ervaring en vaardigheden, leken dat de beste beslissingen te zijn. De toekomst heeft het verleden echter ingehaald en nu blijken er betere beslissingen te zijn. Dat kon je toen niet weten. Verwijt het jezelf niet, maar doe er nu wel wat mee. En als je ervoor kiest om er niets mee te doen, om de één of andere reden, heb daar dan weer geen spijt van, maar accepteer wel de consequenties enzovoort.

Klik hier om terug te gaan naar de coachingstools