Wat doe ik?

Zoals je misschien al hebt gelezen kan ik als  life coach / counsellor veranderingen in je teweeg brengen die je waarschijnlijk zelfstandig niet bereikt zou hebben. Maar wat is life-counselling en life-coaching nu eigenlijk, en wat is het verschil tussen die twee begrippen?

Life-counselling

Normaal gesproken ben je prima in staat om zelf je problemen het hoofd te bieden, maar deze keer red je het niet alleen. Je probleem lijkt je onoverkomelijk en het beïnvloedt je leven op een negatieve manier.
Je hebt iemand nodig die je ondersteunt. Iemand die een luisterend oor biedt, die je stimuleert om tot oplossingen te komen. Iemand die het soort vragen stelt waardoor je zaken op een andere manier gaat bekijken. Iemand die ervoor zorgt dat je veranderingen aan gaat brengen en die ervoor zorgt dat je je weer goed gaat voelen over jezelf.

De counsellor zal op zoek gaan naar het probleem achter het probleem. De counsellor zal patronen proberen te ontdekken. Gebeurt dit alleen maar in bepaalde situaties, of komt dit ook op andere gebieden voor? Wat voor overtuigingen heb je over jezelf? Hoe denk je dat anderen je zien? Wat zijn je belemmerende gedachten? Et cetera, et cetera.

Counselling is o.a. geschikt voor problemen op het gebied van echtscheiding, rouwverwerking, burn-out, ontslag, maar ook als je niet meer goed weet wat je nu verder wilt met jouw leven, jouw relatie of jouw baan. Of als je ongelukkig bent of teleurgesteld in het leven.

De ervaring leert dat 5 a 10 gesprekken vaak een groot verschil kunnen maken.

Life-coaching

Je wilt gezonder gaan leven.
Je wilt leren om maandelijks met je budget toe te komen.
Je wilt nu echt je administratie op orde gaan krijgen.
Je wilt het goed gaan maken met een bepaalde persoon uit je familie.
Je wilt nu daadwerkelijk je hele huis op gaan knappen.
Je wilt nu echt gaan lijnen of stoppen met roken.
Je wilt nu eindelijk eens werk gaan maken van een nieuwe baan.
Je wilt nu op zoek naar een geschikte opleiding of cursus.
Herkenbaar?

Bij coaching is het doel dat je wilt bereiken bekend. Je weet alleen niet hoe je er moet komen, of je weet dat wel maar je hebt het tot nog toe nog niet in je eentje gered, ondanks al je pogingen daartoe.

Een coach is iemand die je kansen op succes enorm vergroot. Je coach is er helemaal voor jou. Deze zal eerst met je gaan kijken hoe het met je motivatie is gesteld. Wil je het wel echt? Zo nee, wat wil je dan wel? Zo ja, dan zal je coach je o.a. helpen om je plan SMART te maken. Daarbij wordt er gekeken of een doel haalbaar en realistisch is. Er worden tussentijdse meetmomenten ingelast. Er worden tussentijdse beloningen in het vooruitzicht gesteld. Je voortgang wordt gemonitord. Als je er doorheen zit wordt gekeken hoe dat komt en hoe je weer verder kunt. Et cetera, et cetera.
Als je met een coach in zee gaat heb je een veel grotere kans dat je je doelen gaat bereiken.